Dobra kuchnia włoska
Masz ochotę smacznie zjeść? Pośród licznych wariantów, które daje europejska sztuka kulinarna na główną uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to bogactwo smaków, połączeń i duża dawka składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie potrawy
Polakom kuchnia włoska, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z winem. Podczas gdy włoska kuchnia to też takie przysmaki jak słodkie desery czy oliwki.
Popularne włoskie posiłki
Pasty to baza kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wymyśleć składniki których nie da się dołączyć do makaronu. włoska restauracja w centrum Krakowa Ryby, dodatki mięsne i przeróżne przyprawy, sprawiają, że pasty można jeść codziennie.
Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To też lasagne, focaccia, minestrone i liczne desery – np. granita czy zabaglione. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie skosztować wina czy pełnych aromatu serów- ricotty, mascarpone i grana padano.
Zobacz film