Dobra włoska restauracja – typowe menu
Restauracje włoskie to w większości polskich miast najbardziej popularny rodzaj gastronomii. Lubimy włoskie jedzenie gdyż jest pyszne, pożywne oraz ładnie wygląda na talerzu. Bez wątpienia najczęściej decydujemy się na włoskie makarony. Mocniej zaznajomieni z kuchnią włoską goście smakują rzadsze dania obiadowe takie jak tortellini, lasagne czy desery włoskie.
Szukając prawdziwej włoskiej restauracji należy zwrócić uwagę na kilka elementów: czy trattoria korzysta z włoskich produktów, czy w menu można znaleźć też nie tak znane potrawy, czy karta win, oferuje klasyczne włoskie trunki. Włoskie potrawy to duża różnorodność oraz jedzenie z różnych części kraju. W najlepszej restauracji poczujemy prawdziwy smak Włoch.
Włoska kuchnia nie jest skomplikowana, ale to wcale nie oznacza, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Aromatyczne wina włoskie
Jakakolwiek szanująca się restauracja włoska, która pretenduje do bycia klasycznym punktem na kulinarnej mapie regionu, nie może ignorować wina. Obiad w stylu włoskim bez wyjątku powinien zawierać też trunek. Odrobina alkoholu to dla Włochów norma. restauracja włoska La grande Mamma w Krakowie Najbardziej typowe wina włoskie to trebbiano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie bivongi oraz noto z Sycylii. Włoska restauracja – jeśli rzeczywiście chce być postrzegana jako typowa włoska trattoria, musi posiadać różnorodny wybór win.
Charakterystyczna włoska restauracja
Chcąc zrozumieć fenomen włoskiego gotowania bez cienia wątpliwości trzeba wybrać się do restauracji, która potrafi przygotować nie jedynie makaron i pizzę.
Zobacz film