Wino niemieckie

Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała także do naszego kraju. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten szczególny trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do potraw nie jest zanadto rozbudowana. Radzimy które wino pasuje do których potraw.

Wino online)

Jakie wino serwować do przystawek?
Jeśli rozpoczynamy od przystawek, najpoprawniej postawić na rozkoszne, białe wino, jakie powinno być poprawnie schłodzone. Od tej zasady jest jednakże wyjątek: jeżeli przystawki dosmaczone są octem winnym, powinno się zaserwować do nich wino czerwone.

Wino białe

Jakie wino pasuje do past?
Makarony najporządniej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednak lekkie. Jeśli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najodpowiedniej wino czerwone. W końcu takie danie można zestawić też z winem różowym.

wino bag in box

Z jakim winem serwować dania rybne?
Stara zasada powiada, iż do ryb najporządniej pasuje wino białe. Należałoby jednakże pamiętać, iż nie jest to bezwzględna zasada. Jeśli podajemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.

Z którym winem najporządniej komponuje się mięso?
W tym przypadku wiele zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi wyłącznie wino czerwone. Cielęcina może być podawana czy też z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeżeli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.